RAFTİNG
Köprüçay yediden yetmişe herkes için rafting yapabilme imkanı sunan ender ırmaklarımızdandır. Burada rafting yapmak için bir eğitim almanıza ya da tecrübe sahibi olmanıza ihtiyaç yoktur. Köprülü Kanyon’da Akdeniz sahillerinde yaz sıcaklığının 45 derecelere ulaştığı bunaltıcı günlerde, kendinizi yemyeşil doğa harikası bir kanyonun ortasında hırçın bir şekilde akıp giden, buz gibi berrak sulara bırakıp, bunaltıcı sıcak havadan biraz olsun uzak kalıp ruhunuzu dinlendirip yenileyebilirsiniz.
Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Tarihi Dokusu
Köprülü Kanyon Antalya’nın Manavgat ilçesi Beşkonak Beldesi sınırları içinde bulunan, üzerinde Türkiye’nin en önemli turistik ve sportiv amaçlı rafting yapılan Köprülü çayın geçtiği doğa harikası olan bu yer 1973 yılındai 36614 hektarlık bir alanıyla milli park ilan edilmiştir. Köprülü Kanyon Milli Parkı içinde Roma döneminden kalma 2 tane tarihi köprü bulunmaktadır. Bunlardan birisi daha büyük olan Oluk köprü, diğeri ise Büğrüm Köprü adıyla bilinir. Milli Park doğa güzellikleriyle olduğu kadar zengin kültürel kaynaklarıyla da ilgi çekmektedir. Selge Antik kenti de bu milli parkın içinde yer alır. Antik Selge kentinin tiyatrosu M.Ö 5. yüzyılda kurulmuştur. Agorası, Artemis ve Zeus tapınakları, su kemerleri, sarnıçları, oluk köprü ve büğrüm köprü milli parkın ne kadar zengin bir tarihi olduğunu hepimize göstermektedir. Milli parkın özel dokusunu Köprülü çay ırmağı teşkil eder. Bu ırmağın değişken karakterli debisi rafting ve canyoning (kanyon geçişi) gibi adrenali yüksek, keyif ve huzur veren doğa sporları için ideal ortamı yaratır. r. Köprülü Kanyon Rafting parkuru birçok parkurlara göre tehlike seviyesi düşük olasına rağmen eğlenceli bir parkurdur. Bu yüzden her yıl binlerce yerli ve yabancı turist rafting turlarına katılmak için bu bölgeyi ziyaret etmektedir. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarlarında günü birlik kamp kullanma alanları da milli parkın önemli aktivitelerindendir.
Rafting Sporunun Zorluk Dereceleri
Akarsu, yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorundadır. Bu engeller büyüklü, küçüklü kaya parçaları bazen de ağaç gövdeleridir. Su kimi zaman da yüksekçe yerlerden dökülerek yoluna devam eder. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiler, suda türbülanslar, dalgalar ve akışta ani süratlenmeler oluşturur. Akarsu sporlarında, bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere “Rapid” (Şarlak) adı verilir. Akarsulardaki rapid ve çağlayan gibi engeller, zorluk derecelerine göre uluslararası standartlarda sınıflandırılır.
Klas1- Çok basit akıntı. Suda hiçbir çalkalanma yoktur, son derece sakin bir biçimde, köpüklenme yapmadan akar.
Klas2- Basit rapidler. Akıntı azdır. Suyun akışı ve küçük engeller hafif dalgalanmalar oluşturur. Bunlar hiç bir tehlikesi olmayan basit geçişlerdir.
Klas3- Orta zorlukta rapidler. Nehir buralarda, yüksek sayılabilecek dalgalar oluşturur. Dalga boyu bir metreye varır. Rapidin arkası durgun ve görüş alanı içindedir.
Klas4- Zor rapidler. Rapidin başlangıcından bitişini görmek her zaman mümkün olmaz. Akıntı, oldukça büyük ve karışık dalgalar oluşturur. Su altı ve su üstü engelleri bulunur. Emniyet için kıyıda kurtarma ipiyle ekibin olması gerekir.
Klas5- Çok zor rapidler. Su bazen çavlanlar bazen de çok büyük dalgalar oluşturur. Dalga boyu 5 metreye varabilir. Her taraf bembeyaz köpük içindedir. Dar geçişler olabilir. Bu bölgelerden geçiş için çok deneyimli olmak, zor durumlarda neler yapılacağını iyi bilmek gerekir. Emniyet sistemi kurmadan bu sulara girmek son derece risklidir.
Klas6- Geçilemeyecek kadar zor rapidler. Nehir buralarda ya metrelerce yukarıdan dökülür. Ya da art arda bir dolu engele rastlayarak çok türbülanslı ve dalgalı bir bölge oluşturur.